06-10299555
info@satokokitahara.nl

Onze geschiedenis

Hoe zijn we nou precies ontstaan?

1959

In de jonge, kinderrijke parochie St. Joseph Opifex was de behoefte aan ‘iets’ voor de jeugd. In de gerfkamer van de toenmalige noodkerk startte een hobby-club, waar na schooltijd door de kinderen geknutseld werd. Hield je niet van knutselen? Dan kon je dansen met een ballet-groepje. Aan de meisjes van deze hobby-club werd daarnaast gevraagd of ze op feestdagen als zangkoortje in de kerk op te treden.

Toen in december 1959 de oude Mulo-school aan de Koningin Julianaweg (nu de Sater) leeg kwam, ontstond na een grondige verbouwing de mogelijkheid meer voor de jeugd te kunnen doen. In 1960 (juni) werd op initiatief van kapelaan Harding een welpenhorde gestart, kort daarop gevolgd door een zeeverkennersgroep. De groep werd genoemd naar paus Pius XII.

Deze groep had nog maar 6 Welpen en 6 Zeeverkenners. Beide groeperingen kregen een lokaal tot hun beschikking; de andere twee lokalen werden in gebruik genomen door de ballet-, judo- en hobby-clubjes. Bij deze hobby-club sloot zich een groepje aan dat al vanaf 1954 op de zolder van de voormalige Willi-brordus-school (Damlaan) bijeen kwam.

Ter behartiging van de vele financiële en zakelijke problemen, ontstond grote behoefte aan een commissie van vrijwilligers. Kapelaan Harding nodigde de collectanten uit, die tijdens de eerste vergadering te horen kregen dat ze bij deze aangesteld waren tot jeugd-commissie-lid. Ondanks deze ‘overrompeling’ was op deze manier een ploeg aangetreden, die enorm veel werk heeft verzet. Zij brachten het jeugdwerk tot grote bloei.

1961-1963

In 1961 startte een kabouter-meisjesgroep. De groep werd in 1963 gevolgd door een watergidsen-groep. De Kabouters vonden voorlopig onderdak bij de hobby-club. De Watergidsen gebruikten het lokaal van de ballet- en judogroepen. De meisjesgroep werd genoemd naar Satoko Kitahara, een moderne Japanse heilige.

1963

Toen in 1963 de nieuwe kerk opende, kwam de noodkerk vrij. Men kwam op het idee hier een jeugdcentrum van te maken. Het gebouw werd verplaatst naar de Veurse Achterweg, vlakbij zwembad de Fluit.

De grote ruimte werd verdeeld in vijf kleinere ruimten. Er kwam een keuken, een doucheruimte en toiletten. Dit kwam allemaal tot stand dankzij het vrijwilligerswerk van de commissieleden en vele, vele anderen. In het jeugdcentrum kwamen de hobby-clubs, judo en ballet, Kabouters, Welpen en Watergidsen.

Het centrum werd officieel geopend in september 1965. Een jaarlijks terugkerend evenement was in die tijd de fancy-fair.

1963 – heden