06-10299555
info@satokokitahara.nl

Kaagcup

Hét grootste zeilfestijn van Nederland: de Kaagcup!

De Kaagcup is een jaarlijks terugkerend zeilevenement voor scoutinggroepen uit de hele regio. Van heinde en verre komen deze groepen ieder jaar met Hemelvaart naar de Kagerplassen om met elkaar de strijd aan te gaan.

Alle deelnemende zeilboten worden verdeeld in ‘velden’, een soort poules. In één zo’n veld zitten ongeveer 30 boten. Aan de Kaagcup doen elk jaar bijna 1.250 waterscouts en ongeveer 290 boten mee! Op vrijdag vinden er twee kwalificatiewedstrijden plaats. Aan de hand van de prestaties van deze wedstrijden komt iedere boot in een nieuw veld terecht voor de finaleronde. Deze is dan op zaterdag en is extra lang. Zaterdagavond is prijsuitreiking waar de bekers worden uitgedeeld.

Er zijn verschillende categorieën tijdens de Kaagcup. Zo heb je de instructieklasse voor de jonge deelnemers die nog niet zelfstandig kunnen zeilen. De grootste klasse is de lelievletten. Dan heb je nog de vrije klasse voor de jeugd van 17 jaar en ouder en als laatste de lelieschouwen. Al met al zijn dat dus een heleboel boten bij elkaar, wat voor een gezellige boel zal zorgen.

De start van een wedstrijd is altijd het spannendste moment. Op één van de meren van de Kaag, het Zweiland, is een vierkant gemaakt met gele boeien. Eén zijde van het vierkant is de startlijn, gemarkeerd met links een rode en rechts een groene boei. Deze startlijn ligt altijd recht tegen de wind in. Tijdens de start is het opletten geblazen, want alles zal in een rap tempo verlopen.

Op het startschip (die naast de startlijn voor anker ligt) wordt op een bord met een letter getoond welke ‘baan’ er gevaren moet worden. In het wedstrijdboekje die je meekrijgt staan alle banen en de indeling van de velden plus de starttijden. Als jouw veld aan de beurt is om te starten wordt een vlag in de kleur van jouw veld in het startschip gehesen. Door middel van hoornsignalen en het seinen met de vlaggen weet je precies wanneer je aan de beurt bent.

Na de start is het belangrijk om een slimme strategie & koers te bepalen, zodat je als eerste over de finish kan komen. Het allerbelangrijkste is daarom de start tijdens de wedstrijden. Hoe sneller je na het startsein over de startlijn vaart, hoe meer kans je hebt om aan kop te komen!

Voor degenen die niet kunnen wachten is hier alvast de indeling van de velden, hier de baanindeling en hier het reglement beschikbaar!